Co znamená K † M † B † a příslušný rok? Jak to, že pohané věděli o narození Ježíška a viděli hvězdu?

6. 1. 2013 20:14
Rubrika: Zajímavosti | Štítky: tři králové

K † M † B † a příslušný rok

 

V katolických zemích se o svátku Zjevení Páně (6. ledna) píše posvěcenou křídou na dveře domů zkratka K † M † B † plus příslušný rok jako formule požehnání. Zkratka se u nás vykládá jako iniciály tří králů.

 

Správně ale původní text těchto zkratek zní:

 

Christus Mansionem Benedicat

 

"Kriste, žehnej tomuto domu", ať Kristus požehná tomuto příbytku  (po celý rok – proto se za třetí křížek píše letopočet).

 

Tři křížky symbolizují Nejsvětější Trojici, tj. Otce, Syna  a Ducha Svatého. Nejsou to tedy znaménka „plus“ mezi iniciálami českých jmen svatých tří králů.

 

Zajímavosti o těchto králích - mudrcích, jejich době, hvězdě, která jim ukazovala cestu a jak to, že tito vznešení pohané věděli o narození Ježíška a přišli se mu poklonit, najdete  na internetu na více místech. (Například na wikipedii : http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_kr%C3%A1lov%C3%A9 , nebo na https://udalosti.signaly.cz/1301/slavnost-zjeveni-pane, nebo v časopise Milujte se č.7/2008, které najdete v archivu časopisu na stránkách http://www.milujte.se/view.php?nazevclanku=milujte-se-kompletni-cislo-72008-ke-stazeni&cisloclanku=2008110001.)

Modlitbu k požehnání domů najdete na http://www.farnostuh.cz/


Zobrazeno 3392×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková