„Narodil se Kristus Pán, veselme se!“ Proč vlastně slavíme Vánoce?

22. 12. 2013 5:00
Rubrika: Aktuality | Štítky: vánoce

Je tu opět vánoční čas se svou atmosférou pokoje, radosti a lásky. Proč vlastně lidé už 2000 let takto slaví narozeniny Ježíše Krista? Je mnoho otázek, které se vztahují k tajemství této vánoční události…

Ježíš Kristus se narodil v Betlémě. A nebylo to obyčejné narození. To sám Věčný Bůh sestoupil z nebe, z dokonalé radosti a slávy, na naši Zemi. Mezi potomky Adama a Evy, kteří, svedeni ďáblem, kdysi zneužili své svobody, povstali proti Bohu a odvrátili se od Něho. Přišli tak nejen o nesmrtelnost, ale i o život v ráji, plný radosti a bez utrpení. Jejich rozum a srdce se zatemnily, začali dávat přednost tvorům před Tvůrcem. Ztratili možnost dostat se do nebe a jejich vůle se naklonila ke zlému. Poznali pak svou chybu (hřích), litovali, ale už to nemohli vlastní silou nijak napravit.

Bolest, utrpení a smrt nebyly v plánu Božího stvoření, Bůh je nechtěl. Přišly na svět až v důsledku lidského hříchu. Bůh lidi miluje, slitoval se nad nimi a rozhodl se jim pomoci. Ale stálo Ho to velmi mnoho utrpení a ponížení. Předem lidem oznámil, že dostanou ještě druhou šanci. Prorok Izaiáš oznámil 700 let předem, že se Ježíš stane člověkem a proč se to stane; prorok Micheáš předpověděl 400 let předem místo Ježíšova narození; Daniel předpověděl rok Jeho křtu a rok Jeho smrti; Jan na Něj ukázal a představil Ho lidem.

Věčný Bůh přijal lidské tělo skrze vyvolenou dívku, Pannu Marii, a narodil se do bídy a nouze. Žil jako lidé – kromě hříchu. Vstoupil do našeho světa lidské omezenosti, zloby a nenávisti, aby svým životem, utrpením a potupnou násilnou smrtí vyrovnal dluh lidstva vůči Boží Spravedlnosti. Pak už mohlo naplno zazářit Boží Milosrdenství.

Ježíš v hrobě nezůstal. Přemohl smrt, byl vzkříšen, žije a už nikdy nezemře. Cesta do nebe, věčného štěstí v Boží blízkosti, je tak znovu pro lidstvo otevřena. Těm, kdo Jeho zástupnou oběť vděčně přijmou a vstoupí do láskyplného a spolupracujícího vztahu s Ním, slíbil pomoc a podporu, aby mohli úspěšně dojít až do cíle. To je ta radostná zvěst Vánoc, proto se radujeme. Bůh tě má rád, stal se člověkem a narodil se i kvůli tobě. Přivítej Ho s otevřenou náručí!

***                       POŽEHNANÉ VÁNOCE VÁM VŠEM!                         ***

Zobrazeno 1039×

Komentáře

LudmilaLáz

Právě Vánoce jsou obdobím naděje při vší lidské omezenosti, zlobě, nenávisti. Ve své práci se tak často setkávám s hloubkou lidské bolesti. Díky za tento článek. L

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková