Sv. Hostýn a Vodní kaple u zázračného pramene.

18. 1. 2018 0:51
Rubrika: Aktuality

Maria Vítězná, Ochrano Moravy, zůstaň Matkou lidu svému!

ARCIDIECÉZNÍ POUŤ RODIN + Den s časopisem Rodinný život - na Svatém Hostýně 26. srpna 2017
http://www.rodinnyzivot.cz/?q=node/2#arcipout17
Přijďte poděkovat Panně Marii za ochranu a pomoc a vyprosit si požehnání do nového školního roku!

V 10.15 bude POUTNÍ MŠE SVATÁ na venkovním pódiu u baziliky, potom následuje bohatý program. Nezapomeňte si zajít i k Vodní kapli pro vodu ze "zázračného pramene"!

Vodní kaple u zázračného pramene na Sv. Hostýně

Vodní kaple leží necelých 300 m severozápadně od nejznámějšího poutního místa východní Moravy - baziliky Nanebevzetí Panny Marie na vrchu Hostýn (734 m n. m.), asi 3 km jižně od města Bystřice pod Hostýnem. Když půjdete dolů po schodišti, které je před bazilikou, tak přijdete až k Vodní kapli. Nezapomeňte si s sebou vzít nádobu (pet láhev) na výbornou vodu, která teče po otočení některým z mnoha kohoutků. Jak poznáte, pod kterým? Většinou je pod ním mokro … a bývají to v létě spíše ty spodní kohoutky. A můžete ji jako vzácný suvenýr přivézt domů a darovat nemocným. Víra v zázračnou moc hostýnské vody má ve zbožném moravském lidu hluboké kořeny dodnes. Život zachránila nebo zdraví navrátila nejednomu člověku, ale i jiné divy skrze ni Panna Maria způsobila.Dle historických záznamů silný pramen vody vytryskl na skále na západním svahu kopce Hostýn, těsně pod místem, na kterém se objevila Panna Maria, když se lidé modlili a volali k ní o přímluvu u Boha a o pomoc – došly jim totiž zásoby pitné vody, cizí dobyvačné vojsko se chystalo zaútočit a s pomocí lidskou počítat nemohli. Bylo to při zázračné záchraně křesťanů před vojskem ukrutných pohanských Tatarů. Ti v roce 1241 po ovládnutí řady okolních zemí vpadli i na Moravu, kde kradli, drancovali a vraždili. Lidé před nimi utíkali do kopců, kde byla lepší možnost obrany. Kromě toho, že Panna Maria dala lidem vodu, porazila s Boží pomocí i Tatary, takže velmi početné nepřátelské vojsko v hrůze prchalo. Ve starodávné písni se to popisuje takto: Hned se tu dolů spustili černí oblakové, nad Tatarem se spatřili ohniví sloupové, hned hrom třískal tudy dolů, krev, kamení, kroupy spolu, i ohně pršely, Tatara hubily… Mrtvých nepřátel, kteří zůstali ležet pod kopcem, Moravané napočítali přes 100 000. Tímto zázrakem se započala nejen historie pramene a Vodní kaple a celého poutního místa Sv. Hostýn, ale došlo také k zastavení postupu dobyvačných vojsk dále na Moravu. Tataři byli poražení a zbylá jejich vojska byla nucena odtáhnout pryč. Dříve byl každý větší zázrak zdokumentován namalováním obrazu. Takový obraz najdete i za hlavním oltářem v bazilice. Návštěvník baziliky ho uvidí v celé kráse teprve tehdy, když si dodá odvahy a připojí se k lidem, kteří se chodí modlit a pokleknout až dozadu za oltář, s velkou úctou a vděčností k Matce Boží za záchranu předků i za pomoc v současnosti. Vděčnost lidí vyjadřuje i nápis na přední straně baziliky: Vítězná Ochrano Moravy, zůstaň matkou lidu svému! Pokud se chcete o Sv. Hostýnu dozvědět více, podívejte se na kamery http://www.hostyn.cz/kamery.html nebo třeba na on-line bohoslužbu nebo na http://www.hostyn.cz/historie.html I v nočních hodinách je nádherný pohled z venkovní kamery na baziliku (otevírá se do nového okna).

V roce 1748 proběhla velká přestavba Vodní kaple a pod kaplí bylo vybudováno sklepení s několika výtoky vody. Pramen má údajně zázračné uzdravující účinky. Jisté však je to, že pokud se na Sv. Hostýn vydáte z Bystřice pod Hostýnem pěšky po červené turistické trase, určitě oceníte těsně před dosažením cíle chladivou chutnou vodu a posezení na lavičkách ve stínu stromů okolního lesa. Poté hravě zvládnete výstup po kamenných schodech až k bazilice.

Jak se tam dostat:

  1. Příjezd autem - silnice 150 Valašské Meziříčí - Bystřice pod Hostýnem.    Ulicí Hostýnská dojet do místní části Vinohrádek, kde je možné zaparkovat. Automobilová doprava na vrch Hostýn je regulována, povolenku k výjezdu nahoru můžete získat na služebně městské policie – informujte se předem.
  2. Byla zde zavedena pravidelná autobusová doprava k bazilice. Pokračujte  asi 250 m pěšky dolů po kamenných schodech po červené turistické trase.
  3. Cyklostezky - ne
  4. Turistické trasy:

o   červená  ▣Bystřice pod Hostýnem - Vodní kaple - Hostýn - Rozhledna Hostýn - Obřany - Rusava - Holešov

o   300 m severozápadně od žluté▣Hostýn - Pod Valy

 

 

Zobrazeno 2513×

Komentáře

Krasny-den

Děkuji za krásný článek +

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková