Jak uzdravovat zraněné srdce?

7. 12. 2008 23:53
Rubrika: Láska

2. neděle adventní

Bůh je Láska

Láska jako nejhlubší potřeba každého člověka se stala v Ježíšově učení hlavním pravidlem. Pro Něho je první a poslední otázkou: Miloval jsi? Miluješ?

Existuje jen jedna skutečná Láska, a to láska bez podmínek.
Není to vždy snadné, ale každý se jí může naučit.
Tato láska je podmínkou šťastného života a také jeho cílem.

Hlavním posláním církve je zvěstovat radostnou zvěst. Zvěstovat, že Bůh tě miluje, že pláče, když se trápíš. Bůh každého člověka bere na svá ramena, a zvláště toho, kdo těžce zhřeší, protože takový člověk je nejvíce nemocný.

Církev stojí před dvěma úkoly:
1. Zvěstovat Boží lásku
2. Uzdravovat zraněná srdce

Pokud lidé nebudou uzdraveni ze svých zranění, neuvěří Bohu ani církvi, a nebudou spaseni.
Vždy, když dáme někomu trochu lásky, přitáhneme ho k Bohu a léčíme ho.
Kdo má zraněné, nebo dokonce zlomené srdce? Každý hřích, náš nebo cizí, působí v duši zranění. Velmi mnoho lidí nosí v sobě svá vnitřní zranění. Po celý život v sobě nosíme kousek dítěte, mládence, muže i starce. Pokud jsi utržil nějaké zranění například v dětství, zůstává v tobě po celý život, dokud se nevyléčí. Vnitřních zranění je celá řada. Nejtěžším je to, jestliže nás rodiče neměli rádi. Děti, které nebyly milovány už od početí, jakoby neměly antény, pomocí kterých by dokázaly přijímat Boží a lidskou lásku. Další ránou mohl být rozvod rodičů. Mnoho zranění se uskuteční mezi 7. - 10. rokem. Hodně lidí přestalo chodit do kostela, protože v té době k nim byl kněz nespravedlivý. Nebo je rodiče bili za to, když nechtěli jít do kostela. Když dítě doma stále jenom slyší slova o tom, že Bůh ho potrestá, když bude hřešit, ale nic o tom, že ho Bůh miluje, zůstává v něm strach z Boha. A když si i z kázání v kostele zapamatuje jen to, že je tam Bůh, který trestá, zůstává v něm celý život jediná myšlenka: Co nejdál od kostela!
Nebo tě v životě někdo něčím strašil, posmíval se ti, ublížil ti. Řada našich vnitřních zranění je také důsledkem toho, že neodpouštíme druhým lidem.
Církev nám předkládá několik osvědčených duchovních léků. Blíže se s nimi můžete seznámit také na těchto stránkách.
Všechna naše vnitřní zranění se nám ukládají do podvědomí a teprve, když se dostaneme do psychické nebo fyzické bolesti a únavy, se to najednou všechno sesype a nastává nemoc tělesná nebo duševní. Jestliže budeme léčit zraněné srdce, tak občas vyléčíme i tělo. Uzdravit zraněnou duši dokáže jen Ježíš, a proto je naším úkolem přivést člověka k Ježíši.
Nikdo ale nechce, aby ho k Bohu hnali násilím. Když mi Boha někdo vnucuje, nemůžu ho mít rád. K čemu je mi Bůh, který mne nepřitahuje? Toužíme po lásce, hledejme tedy Boha, který je Láska! Tento Bůh tě volá, potřebuje tě! Ne pro sebe, ale potřebuje, aby ses modlil za svou ženu, za své děti, za svou rodinu, za všechny, které ti svěřil do péče. Potřebuje, abys je všechny měl rád. Potřebuje, aby ses stal potrubím, skrze které může proudit k druhým lidem Boží živá voda, která je uzdraví a změní.
My bychom rádi občas udělali něco pro Boha. Ale On nám říká: Já bych chtěl přijít k tobě. Dovol mi, abych se mohl dotknout tvého srdce. Dovol, abych pro tebe Já mohl něco udělat!
Nemusíme se bát poznat Boží vůli pro náš život. Je to pro nás to nejlepší, co nás může potkat.

Bůh má pro tvůj život zvláštní plán. Dej se Mu dobrovolně zcela k dispozici a uvidíš, co se stane. Nemáš přece co ztratit, kromě svých starostí, úzkostí, nejistot a zklamání, které často bývají výsledkem našeho vlastního úsilí.

Svatý Bože, buď ode dneška Pánem mého života. Nadchni mne pro novou cestu s Tebou. Pomoz mi pochopit, že můj život nezáleží jen v tom, abych se chránil hříchu, ale abych co nejvíce prospíval v konání dobra, jak si to Ty přeješ. Daroval jsi mi mé bližní ne proto, aby mi překáželi, aby mne rozčilovali, aby mi byli podnětem ke zlu, ale aby mi svou přítomností i svým obdarováním pomáhali, abych také já rostl. Pomoz mi, abych se je naučil milovat. Použij mne ke své službě lásky, jak Ty chceš. Děkuji Ti za všechno, co jsi pro mne udělal.

(zpracováno podle semináře duchovní obnovy s profesorem Ivančičem ze Záhřebu)

Zobrazeno 2093×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková