Zmije na Opavsku.

26. 4. 2011 15:06

Tak jsem si dnes přečetla http://www.novinky.cz/krimi/231739-stav-muze-ustknuteho-zmiji-zustava-vazny.html?ref=ostatni-clanky

Člověk by si řekl, kde se vzalo v poslední době tolik zmijí?

Vzpomněla jsem si, jak jsem byla před pár lety na výletě v Makově, na Slovensku. Je to kousek od našich hranic a je tam krásně. Sluníčko svítilo a lidé, které jsme potkávali, byli vstřícní a rádi si promluvili s cizím návštevníkem chatové oblasti. Tak mne i upozornili na vhodnou obuv na louky a do lesa. Prý tam rok před tím nějací slovenští ochranáři přírody nebo někdo podobný přivezli spoustu zmijí obecných a vypustili je do volné přírody. Údajně ty chudinky zmije v té lokalitě už skoro vyhynuly, tak aby se mohly zase hezky rozmnožit. Zřejmě jim to podnebí svědčí a bylo jich dost. Takže se člověk nemůže divit, že se vydaly na výlet i kousek za hranice, do severomoravského kraje. Chvilku jim to pravda trvalo, když nemají nožičky, ale zato jich tam může být v lesích a na loukách opravdu dost. Tak bacha na ně!

"Určitě se mnou budou mnozí souhlasit, že se dříve na školách poučovali žáci o tom jak a včem se mají pohybovat když mají namířeno do přírody. Jedna taková poučka říkala, že je třeba aby lýtka byla zahalena a na nohou byly pevné, případně vysoké boty. Proč asi? Dnes se chodí do přírody v keckách a krátkých kalhotech či sukních, a tak je docela zázrak že není takových případů víc," píše se v jednom z příspěvků pod článkem.

A další čtenář dodává:

"Zmije má hemotoxický jed i s malou částí neurotoxinu. Zmije ho ale vstříkne málo, poněvadž je pro ni tvorba jedu energeticky i časově docela náročná a nebude ho "plýtvat" na člověka. Hemotoxin způsobude vnitřní krvácení, krevní sraženiny a rozpad zasažené tkáně, takže je to docela nebezpečné. Samozřejmě její přímý příbuzný ze Severní Ameriky chřestýš je ještě tak 10x nebezpečnější."

"jed dospělé zmije z jednoho uštknutí dokáže "zabít" cca 12 kg živé váhy. Podle popisovaného rychlého průběhu bych odhadoval právě na alergii a následný anafylaktický šok."

"prostě alergik,pro kterého je jedno,zda ho kousne zmije,nebo štípne včela.Zdravého dospělého čověka zmijí kousnutí neohrozí - její jed zabije myš či hraboše,ale ne zdravého dospělého  člověka."

"Má drahá polovička dostala pred třemi lety anafylakticky šok po stipnuti od vosy. Nastesti jsem zrovna ten den byla doma, takze jsem ho nalozila do auta a odvezla na pohotovost. Tam mu dali leky, pripojili na dychaci pristroj a nakonec ho radeji jeste odvezli na vysetreni do nemocnice, otekly byl jeste za tyden, ale prezil. Mel stesti. A to nikdy driv nereagoval takto silne na stipnuti vosou, " píše další čtenářka, takže ani tohle by se v přírodě nemělo podcenit a mít s sebou protialergické léky, zvlášt, pokud jdete někam s menšími dětmi.

Tak nakonec někteří asi řeknou:"Co taky v přírodě, když dneska nákupní centra lákají na celodenní pobyty, že?"

V přírodě je krásně, ale buďte opatrní.

Zobrazeno 2636×

Komentáře

Anicka

Ano, zmije je možno potkat opravdu kdekoliv. Ale myslím, že vždycky je lepší se rozhlédnout kolem, objevit je a dát si na ně pozor. Ty schované jsou horší, nevíte, jak vypadají a kdy a odkud zaútočí.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková