Rok víry - výzva! Když se nevěřící zeptá: O čem je vlastně to křesťanské evangelium? Co odpovíte?

24. 10. 2013 23:18

Jděte do celého světa a hlásejte evangelium! Hlásat evangelium, to je Ježíšova výzva i pro nás. Co byste řekli nevěřícímu, kdyby chtěl slyšet, co to to evangelium vlastně je, k čemu je nám dobré a k čemu by se mohlo hodit jemu? Zkuste to nějak v krátkosti popsat, jak byste na takovou otázku zareagovali a jak byste to dotyčnému vysvětlili.

Představte si, že stojíte ve větším městě na náměstí a čekáte na kamarádku, až se vrátí z nákupu v obchodním centru. Na náměstí právě na podiu probíhá pozvánka na zítřejší setkání s jedním nejmenovaným člověkem ze západní Evropy, který jako dospělý muž po bouřlivém životě poznal Boha a stal se křesťanem. Hraje u toho docela pěkná hudba, sluníčko krásně svítí, je příjemně a lidé se zastavují, někteří i chvíli poslouchají.

Jeden pán ve středních letech vypadá, že ho to zaujalo. Přijde blíž k vám (zřejmě vás považuje za člena týmu toho člověka na podiu) a zeptá se vás: Prosím vás, co to je, to evangelium? K čemu je to dobré?

Najde se tu někdo, kdo by se pokusil vtěsnat odpověď na tyto otázky do komentáře jako první? A někdo, kdo jako druhý napíše svoji verzi? A další...?
Stačí napsat, co si kdo myslíte, že je důležité, aby se ten člověk dozvěděl. Můžeme o tom zapřemýšlet všichni a společně to v komentářích doplňovat, nebo napsat vlastní verzi odpovědi, co a jak by bylo dobré zvědavému pánovi říct. Kdo by nechtěl psát do komentáře, může poslat svou verzi na e-mail: [email protected] a já ji přidám pod článek, mezi komentáře. Bylo by to ale pod pořadovým číslem odpovědi, ne pod jménem, takže by to vlastně bylo anonymně (nebo by to vypadalo, že si to píši sama sobě (:o) ). Ale i to by šlo, zvlášť, pokud by odpověď byla delší.

Předpokládejme, že vy i pán máte dost času a že pán o tom vůbec nic neví, že ho to opravdu zajímá, nevyptává se zatím příliš, jen soustředěně poslouchá, jestli o tom evangeliu někdo něco bližšího ví, aby si konečně udělal alespoň základní představu. Na zítřejší setkání nepůjde, protože večer odjíždí do jiného města.

Takže je to na vás ...

Zobrazeno 2342×

Komentáře

Anicka

Je to opravdu těžké. Přemýšlím, co napsat, a hlavou se mi hodí spousta věcí a slov, která by tam neměla chybět. Ale to by asi bylo na celou dlouhou přednášku a není jisté, jestli by se tam všechno vešlo. A to ještě předpokládám, že by ten člověk znal alespoň základní pojmy z křesťanství. Takový nějaký chytrý leták by se moc hodil. Pár zajímavých vět od nás, ať už osobních nebo z katechizmu či z Bible, které člověka povzbudí k přečtení si onoho letáku. Taky by na tom letáku měl být nějaký odkaz, kdyby se ten člověk chtěl dozvědět víc, kde to najde, případně za kým se může přijít informovat. Víra je dar, ale měli bychom to provést tak, aby dotyčný po tom daru zatoužil, alespoň po tom se dozvědět, o čem to je. Nebo aby si řekl: ti lidé mají něco, co já nemám, nevím přesně, co to je, ale chtěl

Anicka

bych to taky. Měli bychom se za toho člověka pomodlit, za dar víry pro něho. Jak je vidět, fakt to není vůbec jednoduchá záležitost. Ale měli bychom na podobné setkání být připraveni. Napadá mne, že by nebylo špatné začít Adamem a Evou a tím, o co lidstvo přišlo a skončit tím, že podobně jako první lidé v ráji, i ostatní lidé dostali díky Ježíši druhou šanci na návrat do ráje - nebe, kde budou šťastně žít věčně. Touha po věčném štěstí, ta je asi skrytá v každém z nás. Počítám, že o to by byl zájem, přečíst si, kde a jak a za kolik se to dá sehnat :o).

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková