Dárek pro Ježíška

19. 12. 2013 18:45
Rubrika: Aktuality | Štítky: advent

Naše adventní putování pomalu končí… Jsou Vánoce a my slavíme Ježíškovy narozeniny. Co dáte letos Dítěti pod stromeček? Pro své blízké jste jistě dárky vybírali pečlivě a s láskou. Ale nemyslíte, že dárek by si zasloužil i oslavenec? Jenže, co mu dát?

Jeden tip má pro nás svatý Jeroným:

Strávil několik desítek let v jeskyni hned vedle betlémské stáje. Jednou, jak tak klečel o Štědrém večeru před jeslemi svého Pána, se Ježíška zeptal: „Můj Pane, stal ses tak chudým, abychom my zbohatli. Co Ti za to mohu darovat?“

A zaslechl odpověď Dítěte: „Jeronýme, dej mi své hříchy!“

Je to i návod pro nás. Necelé čtyři týdny doby přípravy nám slouží k pokorné očistě od hříšného bloudění všeho druhu. Vánoční hvězda čeká se svým světlem i na nás, aby zahnala temnoty a vedla nás spolehlivou a pokojnou cestou za radostným plněním Boží vůle. Ve chvílích váhání a nejistot hledáme pomoc u výpovědí inspirovaných Duchem Svatým. Takže prorok Izaiáš sděluje (61,1): Hospodin mě pomazal, abych nesl radostnou zvěst pokorným, vyhlásil zajatcům svobodu a vězňům propuštění… Podmínkou ovšem je, abychom byli vnitřně připraveni přijmout čistým, otevřeným srdcem tyto osvobozující dary, tolik odlišné od toho, co nabízí, ba přímo vnucuje svět, tápající v pološeru svých často povrchních zájmů, znepřátelený sám se sebou.

Čím opravdověji přijmeme Ježíše jako svého zachránce a bratra, s tím větší důvěrou Ho budeme očekávat, až znovu přijde na naši Zemi, aby ukázal svou slávu a moc. Kdo putuje pokorně k jeslím, je zároveň na cestě za Ježíšem, který o sobě prohlásil: Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mne, bude zachráněn (Jan 10,9). Vykročme tedy přímou cestou k Ježíši Kristu, dárci vší radosti!

                                                               Zdroj: Homilie, P. Miloslav Fiala OPraem

Zobrazeno 1116×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková